onsdag 18 november 2009

Om meningsfullt och utmanande lärande

När datortillgången ökar bland lärare och elever ställs många synsätt på den svenska skolan på sin spets. Vissa synpunkter ...

Att lärarens roll som ensam kunskapsförmedlare nu är förbi, tror jag de flesta är ense om. Men lärarens roll blir desto viktigare som vägledande,coachande, stödjande och utmanande.
Jag ser en risk att läraren blir för inaktiv och låter eleverna söka kunskap på egen hand. Då kan de svaga eleverna bli drabbade, de som lär sig via andra sätt än att bara läsa sig till kunskap - de som behöver de muntliga genomgångarna, de som behöver höra och känna, de som behöver få testa sin kunskap genom resonemang osv.

Två andra aspekter läste jag om i Pedagogiska magasinet nr 4 2009.

Det ena handlar om fusk.
Olika former av fusk har nog alltid funnits i skolan och kommer förmodligen alltid att göra det. Maria Korpskog skriver om ämnet i artikeln Inlärning eller fusk. Hon skriver bl a om att Bella Bernesson ibland tillåter fusklappar på prov. "... genom att skriva sin fusklapp lär de sig. Det är också en slags inlärning; att sortera vad man behöver ha med sig för att fuska."

Internet ger möjligheterna till fusk en helt annan dimension, genom kopiering och plagiering kan elever hitta allt ifrån enskild fakta till hela uppsatser.
Jag anser att det som bör premieras i skolan är i första hand inte faktakunskaper eller slutprodukter, utan vad som händer i processen under ett skolarbete, elevens förmåga att reflektera kring lärandet samt källkritiska jämförelser. Hur hanterar eleven det som händer i lärandet? Vilka kreativa lösningar gör eleven? Hur agerar eleven med andra samarbetspartner?
Läraren behöver därför föra ett resonemang med eleven under arbetets gång. Det kan vara i samtal, loggbok eller andra forum.

Den andra artikeln i Pedagogiska magasinet som gjort intryck på mig är Carl-Magnus Höglund som skriver om Anne Bamfords rapport The wow factor, som lyfter de estetiska ämnena som en positiv inverkan på elevernas lärande. "Estetiska ämnen och kreativ undervisning stärker elevernas kritiska tänkande. Det förbättrar språkinlärning, särskilt skriva och läsa. Vi vet också att det förbättrar matematikresultaten..."
"Ytterligare en effekt är att eleverna skolkar mindre i skolor med bra estetisk undervisning. Barnen trivs helt enkelt bättre i de skolorna, vilket inte ska underskattas."
Dessa citat tycker jag talar för sig själv!

Det verkar inte lätt att vara lärare... / Class-e


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar