tisdag 16 mars 2010

Besök på Broängen


I måndags var jag med på ett mycket intressant besök på Broängsskolan i Tumba. Vi som var där fick se och höra hur de använder sina 1:1-datorer.

Broängens ettor, som nu går i tvåan berättade tillsammans med sina lärare hur de använder bilder, film för att tillsammans med texter i blogg och chat utveckla sina språkliga färdigheter.
Målet är att behålla lusten till lärande. Man tar in elevernas vardag i klassrummet och använder den för att de ska utvecklas. Eleverna får alltid uppgifter med en mottagare och är detta otydligt ifrågasätter de uppgiftens betydelse.
- Bra med ibland jobbigt, tycker deras lärare.

Några elever i nian passade på att intervjua oss som deltog som åskådare. Gustaf och Philip fick chansen att fråga ut mig. Se resultatet här!

Även eleverna i 7-9 MM-klasserna jobbar mycket med det vidgade textbegreppet, använder sina elevhemsidor för att presentera sig själva och sina arbeten, en typ av digital portfolio.
Kommunikation och publicering är två nyckelord.

När eleverna arbetar så mycket med bilder, ljud och film tycker jag det är viktigt att följa upphovsrättslagen (om upphovsrätt i PIM samt om musik) och ha ett resonemang med eleverna om detta. Även om det är lockande att t ex lägga in upphovsrättsskyddad musik för att hotta upp en film eller ett bildspel. Jag tror inte ungdomar tänker så mycker på att man t ex måste fråga om lov innan man lägger ut bilder på andra på nätet (Ja, jag har fått OK från ungdomarna att lägga ut bilderna på dem här).

Till och med pausen var något att minnas.
Vilken fikabuffé!!!
Och vilken härlig musikunderhållning!!!










Tack Broängen!